Skok do Kornatov

16.9.2023 - 19.9.2023

A vidite delfine? Jaz tudi ne! 😉

Tokratno jadranje je bilo polno neznank in pričakovanj, nihče ni vedel, kaj nas čaka, a bili smo prepričani, da nam bo uspelo, saj je bilo jadranje za marsikoga nekaj novega. Prvič. Zbrali smo se trije pari ter trije posamezniki (vključno s skiperjem) in se odpravili z „vetrom v laseh“.

Pot in ostalo organizacijo smo prepustili skiperju, ki je svojo nalogo speljal odlično. Začrtana pot je bila dobro zastavljena, saj je dovoljevala dovolj prostega časa, ležernost in polno mero uživanja. Na koncu se je celo izkazalo, da je bilo tokratno jadranje prava kulinarična izkušnja.

Ruta jadranja

Sobota: Prihod v marino Drage, namestitev na jadrnico, spoznavni večer in druženje

Nedelja:           Marina Drage – Zminjak – Borovnjak – Kaprije (večerja konoba Liberty)

Ponedeljek:     Kaprije – Žakan - razgledna točka na Kornate (Ravni Žakan) – otok Žut (večerja konoba Bain)

Torek:              Otok Žut - ogled ACI Marine Žut – Zaklopica (Pašman) - bencinska črpalka Biograd na moru – vrnitev v marino Drage

Skupna razdalja:       ca. 75 milj

Vreme:                       Izjemno lepo, sončno, 28° C

Veter za jadranje:      zmeren, v nedeljo

Jadrnica: Bavaria Cruiser 46 (4 kabinska), letnik 2018

Sobota: marina Drage in spoznavanje posadke

V popoldanskih urah smo prevzeli jadrnico in se začeli spoznavati, saj smo bili iz vseh koncev Slovenije. Skiper nas je seznanil s predvideno potjo jadranja in osnovnimi pravili na jadrnici. Sledila je večerja na jadrnici in druženje ter nočitev.

Nedelja: kopanje na Zminjaku, Borovnjak, Kaprije in odlična večerja

Zjutraj nas je prebudilo lepo, sončno vreme, ki je vztrajalo vse dni.

Po zajtrku smo si privoščili kopanje na otoku Zminjak. Nadaljevali smo pot proti Kaprijam. Med potjo smo se ustavili še pri otokih Borovnjak Veli in Borovnjak Mali. Nekako ni bilo nikjer pretirane gneče, tako da smo brez problema našli prazne boje. Otok je bolj umirjene narave, saj so na otoku edino prevozno sredstvo mali traktorji. Sledila je res dobro pripravljena večerja v konobi Liberty na Kaprijah.

Ponedeljek: Kornati - razgledna točka, delfini; morska hrana izpod peke za večerjo v konobi Bain

Po jutranji kavici smo nadaljevali v smeri Kornatov. Med potjo smo zajtrkovali, videli delfine in uživali v popolnoma gladkem morju. Na Otoku Ravni Žakan smo šli na razgledno točko, od koder je prelep pogled na južni del Kornatov. Na otoku je bilo kar nekaj petičnežev. Do večera smo pripluli do otoka Žut oz. konobe Bain, kjer so nas lepo presenetili z dobro morsko hrano izpod peke.

Torek: Otok Žut - kopanje v zalivu Zaklopica (Pašman) - zaključek

Po jutranjem sprehodu na drugi konec otoka smo nadaljevali z jadranjem po zalivu do ACI Marine Žut, restavracije Fešta in naprej do zaliva Zaklopice (na jugu otoka Pašman), kjer smo še zadnjič okusili blagodejnost morja. V Biogradu na moru smo dotočili gorivo in nadaljevali nazaj v marino Drage, kjer smo strnili doživetja in se poslovili do naslednje dogodivščine ...

Avtor prispevka: Boris Žnidarič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.