Jadranje po Dalmaciji (Kornati, Sakarun) – jesenska idila

Vsako leto se odločimo, da gremo nekam drugam na teambuilding in da preizkusimo vedno kaj novega. Letos smo se odločili za jadranje po Dalmaciji, kljub temu, da še nismo imeli izkušenj. Ni nam bilo žal, saj smo bili z jadranjem zelo zadovoljni.

1. dan: Prihod v Sukošan - jadranje okrog Pašmana - Otok Žut

V soboto takoj na začetku je bilo 2 uri oblačno, občasno je rahlo deževalo, potem pa se je naredil lep sončen dan in tako je ostalo vse do zaključka jadranja v ponedeljek zvečer. Tako da smo z vremenom res imeli srečo in tudi vse ostale stvari so se poklopile. Ob prihodu v Sukošan, smo natovorili naše stvari na jadrnico, nato smo spoznali skiperja, ki nam je predstavil osnove jadranja in nam razkazal jadrnico ter njeno opremo. Nato pa smo odjadrali proti jugu, ob otoku Pašman in nato v smeri otoka Žut, kjer smo zvečer imeli odlično večerjo.

2. dan: Otok Žut - Nacionalni park Kornati - Dugi otok (Brbinj)

Drugo jutro smo se po zajtrku malo sprehodili po otoku, nato pa se odpravili na pot, saj nas je čakal dolg dan oz. veliko jadranja. Odločili smo se, da gremo v Nacionalni park Kornati in nato okrog do Dugega otoka. Ruta je bila super. Pluli smo v NP Kornati, se kopali blizu Nacionalnega parka Telaščica v zalivu, kjer je bila voda topla in zelo čista. Pozno popoldan smo prispeli v Brbinj, kjer smo v konobi Antonio ponovno jedli odlično večerjo.

3. dan: Ob obali Dugega otoka do Sakaruna - mimo Ugljana in Zadra nazaj do Sukošana

Zadnji dan nas je tudi čakala kar dolga ruta, saj smo želeli videti še znameniti Sakarun. In res smo se zgodaj odpravili na pot in se po poti ustavili še v bunkerjih na Dugem otoku. V Sakarunu smo naredili daljšo pavzo za kopanje in malico. Potem pa smo se popoldan odpravili nazaj mimo Ugljana in Zadra do izhodiščne marine v Sukošani.

Za prvo jadranje so bili 3 dnevi odlična izbira.

Lep pozdrav iz Prekmurja!

Avtor prispevka in slik: Miran Šinko