Veliko skupinsko jesensko jadranje

Prvi vikend oktobra smo se zbrali na našem tradicionalnem jesenskem jadranju po Dalmaciji. Vremenska napoved je bila super za uživanje (sonce in toplo vreme) in manj za jadranje (malo vetra), a se je na koncu vse poklopilo in smo lahko jadrali, uživali, se kopali in veliko doživeli.


Letos se nas je zbralo tudi rekordno število (10 jadrnic, nekaj čez 90 potnikov). Tako da smo se malo razdelili in so nekateri štartali iz marine Biograd, drugi pa iz marine Sukošan. Nekatere jadrnice so šle svojo ruto, nekatere so se držale in družile bolj skupaj, zadnji večer pa smo se vsi dobili na otoku Žut in imeli skupno večerjo.

Zbor potnikov, spoznavanje ekip, večerja in druženje

Prvi dan smo se dobili v poznih popoldanskih urah. Potniki so se namestili po jadrnicah, se spoznali med seboj (tisti, ki se še niso poznali od prej) in s skiperjem, nato pa si pripravili večerjo ter nazdravili. Zvečer so se nekateri podružili po jadrnicah, drugi pa so šli na nočni sprehod ali ogled mesta.
Jadranje po Dalmaciji Biograd

Začetek - jadranje okrog Pašmana ali Ugljana v smeri proti Dugemu otoku

Po zajtrku, nam je skiper razložil vse potrebno glede varnosti, jadrnice in jadranja, nam predstavil vso opremo, nato pa je šlo zares in smo se odpravili na pot. Nekaj ekip je šlo proti jugu in okrog Pašmana do Dugega otoka in nato do Malega Iža, kjer so imeli zvečer večerjo v konobi. Ostali pa smo šli proti severu, med Zadrom in Ugljanom, v smeri Molata, ter potem v smeri Dugega otoka proti Božavi in pozno popoldan prispeli v Brbinj, kjer smo imeli večerjo v konobi. Razdeljeni smo bili na polovico, 5 jadrnic je bilo privezanih v Brbinju, 5 pa na Malem Ižu. Vmes smo čez dan naredili pavzo v zalivu na vrhu Ugljana za kopanje in kosilo. Nato pa smo si šli pogledat še bunkerje na Dugi otok. Okrog 18h smo prispeli v Brbinj in se pred večerjo še malo sprehodili po Dugem otoku, nato pa nas je čakala okusna večerja. Po večerji smo se še malo podružili po jadrnicah, nato pa se odpravili nabrat moči za nov dan.

Iz Dugega otoka v smeri Žuta - svetilnik, potopljena ladja, Telaščica, Kornati ...

Prebudili smo se v lepo jutro. Nekateri so izkoristili za sprehod po otoku, nekateri so v zalivu igrali košarko na igrišču, nekateri so bili že pri jutranji kavici in zajtrku ... Nato smo odjadrali novim dogodivščinam naproti. Nekateri so si šli pogledat še svetilnik in potopljeno ladjo na sever Dugega otoka, nekateri so šli do NP Telaščica in se tam kopali, eni celo do Kornatov ... Nebo so prekrili občasno oblaki in na srečo je ponovno dovolj pihalo, da smo lahko jadrali. Na poti smo srečali še kar veliko jadrnic za ta čas. Naredili smo postanek na poti v manjšem zalivu na otoku Pašman in si privoščili odlično kosilo, ki ga je pripravila ena naša potnica (rižota iz sipe). Sledilo je kopanje v morju. Nato pa smo nadaljevali pot proti otoku Žut, kamor smo prispeli okrog 17h. Potem pa spet nekateri na raziskovanje in pohod po otoku, drugi v morje, spet tretji so sotali na jadrnicah ... Do večera je prispelo vseh 10 jadrnic in smo imeli skupno večerjo v konobi Bain. Po večerji smo se še malo podružili, nato pa se s polnimi želodci odpravili nazaj na jadrnice.


Jutranja kavica, kosilo in kopanje na Pašmanu ter povratek domov

Zadnje jutro so nekateri izpluli že zelo zgodaj, nekateri so si privoščili še kavico v konobi ali jutranji skok v morje. Nato pa smo počasi vsi zapustili otok Žut in se odpravili v smeri proti marini, iz katere smo izpluli (Biograd / Sukošan). Mi smo se ustavili na južnem koncu otoka Pašman ter si našli zaliv, kjer smo si skuhali kosilo ter se še zadnjič skopali v morju. Nato pa smo se počasi bližali našemu zaključku. V Sukošan smo prispeli okrog 16h, se poslovili in se polni lepih vtisov odpravili domov vsak na svoj konec Slovenije.


Vabljeni, da se nam prihodnje leto pridružite tudi vi, ne bo vam žal 🙂


PREVERITE PONUDBO ZA JADRANJA in SE NAM PRIDRUŽITE >>