Otvoritev sezone 2022 – jadranje z delfini

Letošnjo sezono smo otvorili z jadranjem 7.4.2022. Vsi smo že nestrpno pričakovali lepše in toplejše vreme, morje, jadranje ...

Prvi dan smo se v popoldanskih urah dobili v Biogradu. Po namestitvi na jadrnici, spoznavanju posadke, večerji in pijači dobrodošlice, smo se odpravili v restavracijo v marini, kjer smo se pridružili zabavi regate Ptujčanka, ki je potekala v tem času. Zabavala nas je Nuša Derenda in smo lahko malo zaplesali ter se poveselili.

Biograd - Vergada - Žut - Telaščica - Mala Rava: veliko jadranja, klifi, delfini in odlična večerja

Zjutraj po zajtrku in prevzemu barke (Elan 50, letnik 2018) smo okrog 10h zapluli proti Vergadi in se z vetrom v jadrih mimo Žuta, tudi z preko 10 miljami/h zapeljali v nacionalni park Telaščico. Prečili smo jo in na koncu pri Sestricah zavili desno v precej razburkano morje z južnimi valovi proti klifom Telaščice, ki se nahajajo na zahodni strani Dugega otoka. Po fotoshootingu le teh smo zapluli v valove in se skozi Telaščico vrnili v kanal med Dugim otokom in Pašmanom. Pot smo nadaljevali proti Ravi, kjer smo se ustavili v Mali Ravi na boji, kjer smo imeli odlično ribjo večerjo na roštilju v konobi Dellicia. Na poti blizu Salija nas je nekaj časa spremljala tudi delfinja družina, ki je veselo poskakovala ob naši jadrnici.

Mala Rava - Molat - Mali Iž: bunkerji, taborišče, kavica, pohod, večerja

Dopoldan naslednji dan smo odjadrali proti Molatu. Vmes smo pristali v nekdanjem vojaškem bunkerju, kjer je nekdaj imelo mesto za priveze kar veliko vojaških plovil nekdanje JLA. Čez dobro jadralsko uro smo se vezali na pomol v kraju Molat, ki je na zahodni strani otoka. Ogledat smo si šli sam kraj, taborišče, ki so ga postavili Italijani v drugi svetovni vojni in šli do lepega zaliva Jazzi na drugi strani otoka. Po kavi v konobi smo se odpelali proti naslenjemu cilju Mali Iž na otoku Iž, kamor smo prispeli okrog 17h. Imeli smo še dovolj časa pred večerjo za kratek sprehod na vrh hriba, nato pa smo se odpravili na večerjo v konobo Diža. Zvečer nas je ujelo še neurje, a smo počakali kar v konobi, da se je umirilo.

Mali Iž - Pašman - Biograd: jadranje, varen zaključek in slovo

V nedeljo smo se začeli vračati v smeri proti izhodišču. Jadrali smo pri močnem vzhodnem vetru ob otoku Pašman in se na koncu otoka obrnili v smeri proti Biogradu, kamor smo prispeli nekaj po 15h ter se privezali nazaj v marini. Po pijači smo podelili vtise in se poslovili ter si obljubili, da se vidimo spet kmalu 😉

Vabljeni, da se nam pridružite na katerem terminu >> v letošnji sezoni tudi vi.

Avtor prispevka: Jože Hrastnik; fotografije: Nina Borkovič

2 thoughts on “Otvoritev sezone 2022 – jadranje z delfini

 1. Spoštovani hvala za ponudbo, ki bo aktualna naslednje leto konec avgusta 2023, tri dni iz Zadra.

  Prosim za ponudbo, osebe:
  – 8 odraslih in
  – 4 otroci /sedaj stari 1, 9, 9, in 7 let/

  Hvala in lep pozdrav, Simona Klančnik
  mail:simona.klancnik@interfin.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.